Hagyományos Bejgli
2005.11.01. 10:12
Nagyon finom, és szinte bármivel tölthető (Mák, dió, vagy akár kakaó...)
Hozzávalók: a tésztához 56 deka liszt, 21 deka vaj, 2 deka élesztő, 3 deka cukor, csipetnyi só, 2 tojássárgája; a diótöltelékhez: 30 deka darált dió, 25 deka porcukor, másfél alma, 5 deka sárgabaracklekvár, 5 deka mazsola, 8-10 deka birsalmasajt; a máktöltelékhez: 30 deka darált mák, 25 deka porcukor, 7 deka mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 deci tej, csipetnyi só, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
Elkészítése: a lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Az élesztőt 1 deci langyos tejjel és a 3 deka cukorral felfuttatjuk, majd a vajas liszthez keverjük. Hozzáadjuk még a tészta többi alkotórészét, alaposan összedolgozzuk, majd 4 cipóba osztva lisztezett deszkán, letakarva a duplájára kelesztjük. A diós töltelékhez a cukrot 1/2 deci vízben felforraljuk, és hozzáöntjük a darált dióhoz, amit ezután a reszelt almával, az apróra vágott birsalmasajttal, a mazsolával és a lekvárral jól összekeverünk. A mákos tölteléknél a tejhez adjuk az összes hozzávalót, és hirtelen felforraljuk. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztacipókat lisztezett deszkán egyenként nagyon vékonyra kinyújtjuk, és felkenjük rá a diós és mákos töltelékeket. Szorosan összetekerjük, majd a négy rudat sütőlemezre téve, tetejüket tojásfehérjével megkenve körülbelül 1 óráig hideg helyen pihentetjük, majd előmelegített, forró sütőben barnáspirosra sütjük. Ha kihűlt, folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tároljuk.
|